Mijn naam

Mijn naam is Lieke.
Mijn naam heeft een verhaal, want waar is mijn naam ontstaan? En wanneer? Hij is me niet door mijn ouders gegeven, die gaven me mijn eerste naam. Mijn naam is een raadsel. Ergens ontstaan op de kleuterschool. Toen kwam ik thuis en zei dat ik voortaan Lieke heette. Volgens mijn moeder dan, ik weet er niets meer van. Ja, een beetje eigenwijs ben ik wel. Ik ben er ook vaak mee geplaagd…Lieke was toen een totaal onbekende naam, ver voor het tijdperk waarin nu in elke lagere schoolklas minstens een Lieke zit, te danken aan de populaire en knappe Lieke van Lexmond.
Ik heb ook een derde naam gehad, zelf gekozen bij een spiritueel pad, maar die naam heb ik weer teruggegeven, die paste niet meer in de buitenwereld.
Elke naam heeft een verhaal.
Elk mens heeft een verhaal, klein of groot.
Ik hoor ze graag en ik kan er geen genoeg van krijgen.
Het verhaal van je leven dat al lang begon voor je geboorte. Als elk mens de kans krijgt zijn echte verhaal te kennen en te leven dan zou de wereld er heel anders uit zien. Als je verhaal wezenlijk gehoord wordt zal je altijd in je hart een stukje van de luisteraar meedragen.
Wij kunnen door naar elkaar te luisteren elk mens helpen een stukje van zichzelf terug te vinden.
En daarmee een stukje van t grotere geheel.
Dat is wat ik doe. In het groot en in het klein.

Ik moest mijzelf telkens opnieuw uitvinden. Ik heb vele verliezen geleden. Was een expert in onzichtbaar zijn. In mezelf weggeven. Soms moest ik mezelf aan mijn nekvel omhoogtrekken om toch door te gaan.
Ik weet wat t is om niet gezien en niet gehoord te worden. Om te denken dat je niks waard bent. Ik weet wat het is om jezelf zo weg te geven dat je burn-out raakt. En zo leeg bent gelopen dat  je lichaam echt niet meer kan. ik ben door schade en schande wijs geworden. Of althans, dat leer ik nog steeds.
Juist daarom doe ik wat ik doe. Omdat we allemaal met elkaar verbonden zijn.
Hoe kun je gelukkig zijn als je buurvrouw zich ellendig voelt?
Hoe kun je geld verdienen als daar anderen voor zijn uitgebuit? Alles is met elkaar verbonden. En daarmee dragen we een verantwoordelijkheid. Als je bewuszijn groeit ontkom je hier niet aan.

Verhalen zijn mijn rode draad. Verhalen van pijn en liefde, verhalen van afscheid en troost.
En wie ben ik, welk verhaal kan ik vertellen zodat jij, de lezer, mij leert kennen?
Ik kan je vertellen wat ik doe, waar ik woon, hoe mijn leven eruit ziet….maar ken je mij dan?
Om mij echt te zien en te kennen zou je iets van mijn biografie, mijn levensloop moeten horen. om daaronder de levensthema’s en rode draad te kunnen herkennen.
En dat is precies wat ik doe, als biografiekundige…
Terugblikken op je biografie om vooruit te zien. Iedereen verlangt naar geluk en vervulling.
Of je vragen nu groot of klein zijn, je verhaal is het waard gehoord te worden.

 

Lieke Deelstra

Lieke werkt vanuit STAP als professioneel proces begeleider, schrijver, theatermaker, verteller en coach.

Zij werkt met mensen aan bewustwording en waarde van hun eigen verhaal. Of dat nu persoonlijke biografische verhalen zijn of bedrijfs en organisatieverhalen. Haar jarenlange ervaring in begeleiding en training verschaft haar een sterke basis in het werken met verschillende mensen en doelgroepen.

Opleidingen en trainingen op het gebied van levensfasen, systemisch werken, sjamanisme, theater, storytelling, schrijven, imaginatie, energiewerk en biografiekunde scherpten haar intuïtie en vakmanschap.