Systemisch ritueel- Voormoeder of voorouder lijn

Systemen
We maken als mens deel uit van een groter geheel, een veld of een systeem. We worden geboren bij een of meerdere ouders of een gezin en maken vanaf onze geboorte deel uit van meerdere systemen: de plek waar we opgroeien, een familie, een woonomgeving, een dorp of stad, een volk, een land, een geschiedenis, de natuur, de wereld. De paradox is dat we bewust of onbewust onderdeel zijn van en tegelijk het geheel ook in ons leeft. Het systeem heeft factorenen die vaak ver buiten je eigen persoonlijkheid en bewustzijn liggen, maar die je als individu wel kunnen beïnvloeden.
Systemic Ritual
Daan van Kampenhout geeft al meer dan 20 jaar workshops en trainingen over de hele wereld en zijn boeken zijn in acht talen vertaald. Uit het raakvlak van opstellingen, sjamanisme en de Joodse traditie ontwikkelde Daan systemische rituelen, die met name helend werken voor collectieve thema’s.
De methode van Daan van Kampenhout is niet hetzelfde als familieopstellingen of sjamanisme. In zekere zin is het zelfs geen combinatie van die twee meer omdat het een eigen vorm, karakter en dynamiek heeft gekregen. Het bevat ook elementen uit de chassidische traditie. Opstellingen, sjamanisme en Joodse tradities. Ze hebben misschien ogenschijnlijk niet zoveel met elkaar gemeen, maar ze hebben wel degelijk overlappingen. Voor alle drie zijn de voorouders een belangrijke en nabije bron van kracht. Alle drie gaan ervan uit dat er verschillende zielen of zielslagen zijn. In elk van de drie staat centraal dat niets en niemand in een vacuüm kan bestaan; en dat genezing van het individu betrokkenheid vraagt van de gemeenschap.

Doel
De rituelen hebben niet zozeer de bedoeling om te zoeken naar de oorsprong van een individueel- of familieprobleem, of de eerste stappen voor een oplossing te vinden; de focus is gericht op het zoeken naar krachtbronnen binnen en buiten onszelf, zowel ter integratie van eigen thema’s, als voor collectieve thema’s.

Pijn in de vrouwenlijn
Het is nog niet helemaal niet zo heel lang geleden dat vrouwen in Nederland baas in eigen buik werden, dat we stemrecht kregen en bezit mochten hebben, of het recht om te scheidden. Als je beseft hoe het lot van vrouwen in Nederland nog helemaal niet zo heel lang geleden werd bepaald door mannen, de kerk of de familie…, en dat een goede echtgenote zijn en het baren van kinderen vaak de hoofdtoon voerde…dat het heel “normaal” was dat regelmatig kinderen stierven of moeders zelf in het kraambed het loodje legden… dat geweld tegen vrouwen helaas in alle rangen en standen voorkomt, net zoals misbruik en incest…dat vele van onze voormoeders armoede hebben gekend en zware levens van hard werken …dat de hekserij vervolgingen vele van onze voormoeders troffen….,en met name vrouwen vaak heel weinig ruimte hadden om hun eigen dromen na te jagen. Dit besef brengt bewustzijn mee van de vele ‘moeder wonden’ en ‘vrouwenpijn’ die er vaak in onze voormoederslijn zit. En die wij vaak onbewust met ons meedragen. Deze lotsbestemmingen kunnen vanuit 7 generaties terug doorwerken en op ons eigen leven een schaduw werpen. Werkvormen
Werkvormen
Er zijn in de basis twee werkvormen
- Een ritueel met tafelopstelling
- Een ritueel met vloeropstelling
Bij beide vormen zullen we beide regelmatig “in het veld” gaan staan om te ervaren wat daar speelt of nodig is. Afhankelijk va de situatie en jouw vraag en thema. We gaan niks helen, veranderen of fixen tenzij dat zo helder is dat we dat mogen doen en het wenselijk is. Maar in regel is het erkennen, aanvaarden en zien al meer dan voldoende om jou een stukje vrijheid in je eigen proces te geven.
Ervaring met systemisch werk is een pre maar niet noodzakenlijk. Voorafgaand aan de sessie ontvang je “instructies” om je goed voor te kunnen bereiden.
Home