Wie ben ik?

Mijn naam is Lieke.
Mijn naam heeft een verhaal, want waar is mijn naam ontstaan? En wanneer?
Hij is me niet door mijn ouders gegeven, die gaven me mijn eerste naam.

Mijn naam is een raadsel. Ergens ontstaan op de kleuterschool. Toen kwam ik thuis en zei dat ik voortaan Lieke heette. Volgens mijn moeder dan, ik weet er niets meer van. Ja, een beetje eigenwijs ben ik wel. Ik ben er ook vaak mee geplaagd…Lieke was toen een totaal onbekende naam, ver voor het tijdperk waarin nu in elke lagere schoolklas minstens een Lieke zit, te danken aan de populaire en knappe Lieke van Lexmond.
Ik heb ook een derde naam gehad, zelf gekozen bij een spiritueel pad, maar die naam heb ik weer teruggegeven, die paste niet meer in de buitenwereld.
Elke naam heeft een verhaal.
Elk mens heeft een verhaal, klein of groot.
Ik hoor ze graag en ik kan er geen genoeg van krijgen.
Het verhaal van je leven dat al lang begon voor je geboorte. Als elk mens de kans krijgt zijn echte verhaal te kennen en te leven dan zou de wereld er heel anders uitzien. Als je verhaal wezenlijk gehoord wordt zal je altijd in je hart een stukje van de luisteraar meedragen.
Wij kunnen door naar elkaar te luisteren elk mens helpen een stukje van zichzelf terug te vinden.
En daarmee een stukje van het grotere geheel.
Dat is wat ik doe. In het groot en in het klein.

Ik moest mijzelf telkens opnieuw uitvinden. Ik heb vele verliezen geleden. Was een expert in onzichtbaar zijn. In mezelf weggeven. Soms moest ik mezelf aan mijn nekvel omhoogtrekken om toch door te gaan.
Ik weet wat het is om niet gezien en niet gehoord te worden. Om te denken dat je niks waard bent. Ik weet wat het is om jezelf zo weg te geven dat je burn-out raakt. En zo leeg bent gelopen dat  je lichaam echt niet meer kan. ik ben door schade en schande wijs geworden. Of althans, dat leer ik nog steeds.
Juist daarom doe ik wat ik doe. Omdat we allemaal met elkaar verbonden zijn.
Hoe kun je gelukkig zijn als je buurvrouw zich ellendig voelt?
Hoe kun je geld verdienen als daar anderen voor zijn uitgebuit? Alles is met elkaar verbonden. En daarmee dragen we een verantwoordelijkheid. Als je bewustzijn toeneemt ontkom je hier niet aan.

Verhalen zijn mijn rode draad. Verhalen van pijn en liefde, verhalen van afscheid en troost.
En wie ben ik, welk verhaal kan ik vertellen zodat jij, de lezer, mij leert kennen?
Ik kan je vertellen wat ik doe, waar ik woon, hoe mijn leven er uitziet….maar ken je mij dan?
Om mij echt te zien en te kennen zou je iets van mijn biografie, mijn levensloop moeten horen. om daaronder de levensthema’s en rode draad te kunnen herkennen.
En dat is precies wat ik doe, als biografiekundige…
Terugblikken op je biografie om vooruit te zien. Iedereen verlangt naar geluk en vervulling.
Of je vragen nu groot of klein zijn, je verhaal is het waard gehoord te worden.

Lieke Deelstra

Lieke is  als schrijfdocent verbonden aan de Gruitpoort  bij de verhalenoogst een project van Lange Leve de Kunst. En is gastdocent op het Instituut van Biografiek.

Zij werkt als biografisch coach, schrijver, theatermaker en verteller.
Zij werkt met mensen aan bewustwording en waarde van hun eigen verhaal.
Of dat nu persoonlijke biografische verhalen zijn of bedrijfs- en organisatieverhalen.
Haar jarenlange ervaring in begeleiding en training verschaft haar een sterke basis in het werken met verschillende mensen en doelgroepen.
Opleidingen en trainingen op het gebied van levensfasen, systemisch werken, sjamanisme, theater, storytelling, schrijven, imaginatie, energiewerk en biografiekunde scherpten haar intuïtie en vakmanschap.

Enkele van mijn leermeesters zijn en waren:

Bruin Otten-Regie en theatermaken

Helmert Woudenberg-Theater vanuit de vier elementen

Ingrid Busink-Levensfasen, biografisch coachen, procesbegeleiding en gedragen besluitvorming

Jan Saal-BiografieKunde en levensfasen

Linda Wormhoudt-Sjamanisme en Rouwvrouw

Daan van Kampenhout-Systemisch werken en sjamanisme

Lize van Dam-Individuele opstellingen

Dick van den Dool-Gaialogie

Arianne Collee-Autobiografisch schrijven

Van de kunstacademie naar de theaterschool, van communicatietrainer naar biografisch begeleider, van theaterdocent naar schrijfdocent… Lieke is als coach, theatermaker, docent en schrijver verbonden aan diverse projecten waarbij het verhaal centraal staat.