Biografiekunde

Biografiekunde is de kennis van de levensfasen

De mens doorloopt in zijn ontwikkeling verschillende fases, de levensfasen.
De mens doorloopt in zijn ontwikkeling verschillende fases, de levensfasen. Vanuit mijn biografische praktijk werk ik al meer dan 20 jaar met de 7 jaar fasen. Biografiekunde is de kennis van de levensfasen in een mensenleven.

Er zijn 4 fasen van elk 21 jaar, en 16 fasen van 7 jaar.
De 21 jaars fasen kun je ook wel vergelijken met lente, zomer, herfst en winter.
Elke fase heeft zo haar eigen wetmatigheden in de ontwikkeling van het fysieke lichaam, de ziel, het geestelijke bewustzijn en het komen tot de essentie.

In ons leven zijn we constant in cycli. We zijn voortdurend in beweging en verandering, of we nu willen of niet. Denk bv aan de grote cycli; geboren worden en sterven, maar ook kleine/dagelijkse zoals; dag en nacht, opkomende en ondergaande zon, slapen en wakker zijn….in ons en om ons heen zijn cyclussen die we dagelijks terugzien, In de natuur zien we bv de zonsopkomst en zonsondergang, licht en donker, de vier seizoenen…. De mens doorloopt in zijn ontwikkeling ook verschillende fases. Deze fasen kun je in 4 grotere van elk 21 jaar indelen.

Deze 21 jaars fasen kun je ook wel vergelijken met lente, zomer, herfst en winter. De maans-knopen en planeten spelen hier ook een rol in. Elke fase heeft zo haar eigen wetmatigheden en thema’s in de ontwikkeling van de gehele mens. Deze zeer oude kennis stamt uit de tijd van de Grieken, maar kunnen we door in de natuur waar te nemen ook gewoon herkennen en ons eigen maken. Steiner heeft veel hiervan in de Antropsofische kennis uitgewerkt. Door o.a. Bernard Lievegoed is dat later nog verder ontwikkeld om mensen bewustzijn en inzicht te laten verkrijgen op de eigen levensloop.
Maar nog belangrijker, uit de feiten die uit de levensloop spreken,  kun je de echte “wil” gaan lezen en herkennen.
De authentieke levensloop van een mens spiegelen we aan de algemene ontwikkeling van de mens, de biografische wetmatigheden.

Door de levensloop in kaart te brengen krijg je zicht op de wezenlijke interesses en capaciteiten.
Op het echte diepere ideaal, en daarmee het levensmotief.
Dat brengt verheldering en bewustzijn in de situatie en het ontwikkelingsvraagstuk.

De fasen die de mens al vanuit de oertijd heeft verbeeld met het levenswiel oftewel het medicijnwiel- de cirkel van het leven. Het levensrad draait door van fase tot fase. En je kunt deze fasen of verschillende niveaus bekijken en duiden.

Het doorlopen van de fases kun je zien als een groot archetypisch verhaal. Elke fase heeft zo haar eigen wetmatigheden in de ontwikkeling van het fysieke lichaam, de ziel, het geestelijke bewustzijn en het komen tot de essentie.

De authentieke levensloop van een mens spiegelen we aan de algemene ontwikkeling van de mens, de biografische wetmatigheden. Daarmee krijg je inzicht in welke ontwikkeling is doorlopen en welke nog ontbreekt. Maar nog belangrijker, uit de feiten die uit de levensloop spreken, kun je de echte “wil” gaan lezen en herkennen. Door de levensloop in kaart te brengen krijg je zicht op de wezenlijke interesses en capaciteiten. Op het echte diepere ideaal, en daarmee het levensmotief. Dat brengt verheldering en bewustzijn in de situatie en het ontwikkelingsvraagstuk.

 

Wilt u meer weten of leren werken met de levensfasen?

Op verzoek geef ik masterclasses en lezingen.

Neem gerust even contact op voor meer informatie.

 

Lieke Deelstra
Ik ben als schrijfdocent verbonden aan de Gruitpoort  “Lange leve de kunst”. Docent 4e- jaars op het instituut van Biografiek.
Ik werk met mensen aan het vinden van hun unieke weg en authentieke rol in het leven.
En daarmee met de bewustwording en waarde van hun eigen persoonlijke verhaal.
Of dat nu persoonlijke biografische verhalen zijn of bedrijfs- en organisatieverhalen.
Door het jarenlang werken met heel diverse mensen en doelgroepen heb ik een stevige ervaring in het proces begeleiden en geven van trainingen. Mijn intuïtie en vakmanschap zijn gescherpt door diverse scholingen op het gebied van levensfasen, biografie-kunde, coaching, systemisch werken, rouw en stervensbegeleiding, sjamanisme, theater, clowning, story-telling en schrijven.

Meer weten?
Neem gerust even contact met me op.