Levensfasen en levenscycli

Vat krijgen op de essentie van het heelal en de mens is al ouder dan de weg naar Rome.

Artistoteles – en later Dante – bedachten dat het mensenleven uit drie stadia bestond: jeugd, volwassenheid en de ouderdom. Maar latere denkers en wetenschappers waren ervan overtuigd dat het er vier moesten zijn, en wel van 21 jaar. Zij linkten deze aan de vier seizoenen, de vier windstreken, de vier elementen, de vier humoren, de vier temperamenten, de vier weken van de maanscyclus, tot zelfs de vier zonnepaarden. En weer anders – in de Hebdomadenleer – heeft men bedacht dat het om tien levensfasen gaat van steeds 7 jaar. Je 21e, 42e en 63e levensjaar worden dan ook wel gezien als jaren met bijzondere gebeurtenissen. Wij hebben het ook wel over de 7-jaarsindeling, bijv de tandenwissel en schoolrijpheid van een kind rond het 7e jaar, de pubertijd rond je 14e, de behoef
te van een jongvolwassene om op eigen benen te gaan staan rond zijn 21e jaar.
Met Lieke Deelstra doorloop je de fases op allerlei wijze als een groot archetypisch verhaal. Lieke heeft er zelfs een coachtool van gemaakt. Op allerlei manieren kijk je opnieuw naar levensfasen, voor herkenning en erkenning in een ander perspectief.
Deze lezing is ook een leuke opwarmer voor de cursus autobiografisch schrijven, die start op 6 maart 2020.

Lieke heeft er een coachtool van gemaakt en laat je op allerlei manieren en indelingen opnieuw kijken naar levensfasen, je komt tot herkenning en erkenning van je eigen groei en ontwikkeling, je plaatst gebeurtenissen in een ander perspectief. Ter inspiratie en voor nieuw inzicht in je eigen levensloop.