Loopbaanonderzoek

Biografisch loopbaanonderzoek

Biografisch loopbaanonderzoek is wellicht passend als je rondloopt bij  een van de volgende vragen:

Mijn werk past niet (meer) bij mij, ik loop ‘vast’. Hoe nu verder?

Er is zoveel veranderd op mijn werk en/of in mijn privésituatie, ik weet niet hoe ik dat een plek kan geven?

Hoe kan ik met al mijn ervaring als 50’er of 60’er mezelf verder blijven ontwikkelen? Ik verlies mijn baan en vraag me nu af “Wat nu?”

Hoe combineer ik mijn werk met mijn kinderen? Hoe houd ik dat in balans?

Ik wil me verder ontwikkelen, maar weet niet goed hoe en in welke richting?

Hoe weet ik of ik het juiste kies bij de vele dingen die ik nog wil?

Met het loopbaanonderzoek krijg je zicht op je capaciteiten, drijfveren, interesses, idealen en mogelijkheden. Waar zit je motivatie en je missie? Wat is wezenlijk van belang voor jou? Waar zit de ontwikkeling en waar kun je accepteren wat niet meer kan? Waar kun je initiatief nemen? Je krijgt inzicht en ontdekt waar je kunt sturen en waar je zult loslaten. We kijken naar wat je echt wezenlijk wilt en wat er mogelijk is vanuit jouw ervaring, wensen en leeftijdsfase. Je formuleert een loopbaandoel en maakt je stappenplan om daadwerkelijk verder te gaan.

Werkwijze

In een intakegesprek brengen we samen je situatie en vragen in kaart. We verhelderen jouw loopbaanvraag zodat je focus en richting ontwikkelt.

Een loopbaanonderzoek bestaat gemiddeld uit 7-10 gesprekken, die eens in de 2-3 weken plaatsvinden. Na elk gesprek krijg je thuiswerkopdrachten mee, waarmee je reflecteert op jezelf en op je loopbaan. Aan het eind van het traject maak je toekomstscenario’s en een actieplan, waarin staat welke concrete stappen nodig zijn om je wensen te realiseren.
Het gesprek vormt de basis; daarnaast wordt gewerkt met creatieve technieken als tekenen en schrijfoefeningen. Niet alleen je verstand en gevoel, maar ook je creativiteit en verbeeldingskracht worden aangesproken, waardoor je eerder tot de essentie komt en jouw spoor ontdekt.

Ik werk vanuit de biografiekunde. De ontwikkeling van de mens in al haar fasen geeft inzicht en kader. Door dat naast jouw unieke levensloop of loopbaan te leggen, brengen we snel in kaart waar jouw thema’s zitten.
Een van de dingen die ik doe is het formuleren van je nieuwe beroep. Dat kun je zien als je geestelijke of spirituele beroep, datgene dat je doet onder en door alles heen. Het nieuwe beroep heeft direct met jouw ideaal te maken, met datgene, om het maar pretentieus te zeggen, waartoe jij op aarde bent.

Maatwerk

Aangezien elk persoon en elke situatie uniek is, is er altijd sprake van maatwerk. Dit kan betekenen dat meer of minder gesprekken nodig zijn; dat stellen we samen (en zo nodig in overleg met je werkgever) vast.
Een onderdeel van het traject kan het schrijfprogramma “Roepen en beroepen”  of het zielsmissie traject zijn.

 

Lieke Deelstra
Vanuit STAP werk ik als biografisch coach, trainer, schrijver en verhalenmaker.
Ik werk met mensen aan het vinden van hun unieke weg en authentieke rol in het leven.
En daarmee met de bewustwording en waarde van hun eigen persoonlijke verhaal.
Of dat nu persoonlijke biografische verhalen zijn of bedrijfs- en organisatieverhalen.
Door het jarenlang werken met heel diverse mensen en doelgroepen heb ik een stevige ervaring in het proces begeleiden en geven van trainingen. Mijn intuïtie en vakmanschap zijn gescherpt door diverse scholingen op het gebied van levensfasen, biografie-kunde, coaching, systemisch werken, rouw en stervensbegeleiding, sjamanisme, theater, clowning, story-telling en schrijven.

Meer weten?
Neem gerust even contact met me op.