Overgang Anders

Overgang Anders:  O-Day

Een speciale dag voor vrouwen om bewust bij deze nieuwe fase stil te staan. Door de overgang komen we in de fase van de “Crone”, de wijze oude vrouw. Onze grijze haren kunnen een vrijbrief worden voor hernieuwde vrijheid en ruimte. Maar eerst moeten we door een heftige periode heen, soms duurt dat wel 10 jaar. Een workshopdag vol tijd en aandacht voor jezelf in deze turbulente fase. Sommige culturen spreken van de “Crone”. Iemand vertelde me laatst dat in bepaalde zuid Amerikaanse culturen je als vrouw pas op je 52 e als volwassen wordt gezien! Dan ben je volgens hen pas in staat bent om je wijsheid te gaan doorgeven.

Help, de overgang, wat nu? Wat betekent deze mijlpaal voor jou?

Overgangsdag op 17 juni 2018 in Zutphen.

Hier gaan we dieper in op het fenomeen overgang.
Door autobiografisch schrijven en meditatie. Door creatief aan de slag gaan met het maken van een persoonlijke en authentieke oceandrum. En een ritueel ter afsluiting en bekrachtiging maken we samen van deze overgangsfase een feit.
Afscheid nemen van een belangrijke fase in je vrouw zijn en een nieuwe periode van vrijheid verwelkomen. Autobiografisch schrijven, meditatie, uitwisselen, inzicht, ritueel, vieren…En het maken van een persoonlijke symbolische oceandrum als bekrachtiger.

      

Nee, we gaan het niet uitgebreid hebben over je fysieke ongemakken. Daar is in elke drogist, bij de huisarts, overgangsconsulentes en internet heleboel informatie en middeltjes voor te vinden.
We gaan het wel hebben over je innerlijke ongemakken: ‘Oh, ik ben niet meer vruchtbaar en dus niet meer aantrekkelijk.’ ‘Oh, ik word nu toch geen oud besje of een lelijke heks.’ ‘Waar pas ik nu in het plaatje? Ben ik nu oud? Doe ik nog wel mee? Willen ze me nog? Hoe maak ik ruimte voor mezelf? Waar ga ik mijn energie aan geven de komende jaren?’

En we gaan het hebben over de ontwikkeling die hierin verscholen zit, de vrijheid die dit geeft. Hoe je de overgang kunt zien als inwijding in een nieuwe fase. Een fase waarin je weliswaar niet meer fysiek vruchtbaar bent, maar waar je geestelijk gezien juist vruchtbaarder bent dan ooit! In deze maatschappij waar het jeugdig zijn en vooral jong blijven hoogtij viert, wordt vergeten dat het ouder worden veel ontwikkelingskansen biedt. Het is een poort naar een verdieping in je geestelijke ontwikkeling.

Overgang vormgeven

Deze overgang gaan we vormgeven, door afscheid te nemen en een nieuw begin te vieren.
Want het is niet niks: 30 tot 40 jaar maanstonden, 380 tot 500 menstruaties! Dit is wel iets om even goed bij stil te staan. Zoals de eerste menstruatie gevierd werd, mag de laatste ook geëerd worden.
Het vieren van markeringen in je leven is belangrijk om te accepteren dat je in een andere fase komt. Want dat betekent overgang: je gaat over van de ene fase naar een andere.

Oceandrum

We maken een oceandrum, als symbool voor de schaal die je baarmoeder is. Verbonden met de ritmes van de maan, met water, de vrouwlijke graal. Of je nu kinderen hebt gedragen of niet, vruchtbaar bent geweest of niet…er veranderen krachten in je cyclus. daarmee wordt een geestelijke schaal gevormd voor andere impulsen en initiatieven. Voor de wijsheid die in je aan het groeien is.  je vult de drum met jouw intenties. Door kruiden en symbolen, woorden, net hoe jij het wilt. En wat jij nodig hebt. Of het nu meer  gaat over het afscheid nemen van je vruchtbaarheid, of het creeren van meer ruimte voor de dingen die je werkelijk wilt komende periode, alles is goed. Jij weet van binnen het beste wat je nodig hebt. door de schrijfoefeningen heb je daar ook meer zicht op gekregen.

Het markeren van een mijlpaal.

En je voorbereiden op een nieuwe fase. Houvast krijgen in deze nieuwe achtbaan. Samen huilen en lachen met andere vrouwen die ook in deze overgang zitten, net als jij? Elkaar steunen en bemoedigen in deze soms eenzame weg die we gaan.De overgang wordt vaak onderschat. Als je de verschillende fase’s  van je leven bewuster meemaakt kun je daar ook meer blijheid uit halen. Vermindering van depressie en vrijheid ervaren. Het bevestigen, accepteren en erkennen van deze nieuwe, prachtige fase geeft zoveel ruimte in je leven. Dat vieren we op het einde van de dag dan ook met een lekker hapje en drankje. Plezier mag er ook bij zijn, toch?

Waar: Proeflokalen, vispoortplein 16

Wanneer: Zondag 17 juni 2018, Zutphen

Tijd: 10.00-17.00 uur (9.30 uur inloop met koffie)

Kosten: 85 euro ( incl. koffie, thee, soep, materiaal en btw)

Lunch: Soep en potluck

Wie zijn wij?

Wij volgden beide de opleiding tot rouwvrouw bij Linda Wormhoudt

Margreet Joossen- Krachtwuuf

Lieke Deelstra- Werkplaats STAP

Lieke Deelstra
Vanuit STAP werk ik als biografisch coach, trainer, schrijver en verhalenmaker. Ik ben als schrijfdocent verbonden aan de Gruitpoort  “Lange leve de kunst”. En gastdocent 4e jaars op het instituut van Biografiek.
Ik werk met mensen aan het vinden van hun unieke weg. Hun authentieke rol in het leven.
En daarmee met de bewustwording en waarde van hun eigen persoonlijke verhaal.
Of dat nu persoonlijke biografische verhalen zijn of bedrijfs- en organisatieverhalen.
Door het jarenlang werken met heel diverse mensen en doelgroepen heb ik een stevige ervaring in het proces begeleiden en geven van trainingen. Mijn intuïtie en vakmanschap zijn gescherpt door diverse scholingen op het gebied van levensfasen, biografiekunde, systemisch werken, sjamanisme, theater, clowning, storytelling, schrijven, imaginatie en energiewerk.