Afscheid

Schrijfprogramma: afscheid

Iedereen kan met momenten van verlies worden geconfronteerd. Rouw gaat over liefde. Afval verwerk je, rouw niet. Rouw gaat niet over, het wordt een deel van je levensverhaal.

 

Afscheid nemen is met zachte vingers wat voorbij is dichtdoen,
en verpakken in goede gedachten der herinnering.
Is verwijlen bij een brok leven en stilstaan op de pieken van pijn en vreugde.
Afscheid nemen is met dankbare handen weemoedig meedragen al wat waard is niet te vergeten……
Is moeizaam de draden losmaken en uit het spinrag der belevenissen loskomen en achterlaten en niet kunnen vergeten.

Dietrich Bonhoeffer

Schrijven rond afscheid

Schrijven helpt veel mensen bij het omgaan met belangrijke levensveranderingen, zoals rouw en verlies.
Om de dingen een plek te geven, om waarde toe te kennen, zachtheid te creëren, om een markering aan te geven of om jezelf te versterken, te bekrachtigen. Om te helen en te rusten…..

Iedereen kent wel vormen van afscheid. Maar dat maakt het niet minder pijnlijk als je het meemaakt.
Of het nu gaat om dierbaren, je kind, een miskraam, je partner, verlies van gezondheid, dementie of verlies van je werk…het proces dat je doormaakt is pijnlijk en voelt soms bijna te groot om te dragen.

Het kan helpen om schrijvend woorden te zoeken voor wat je van binnen beleeft; aan het gemis, de rouw, aan dierbare herinneringen, aan datgene wat houvast en troost biedt.

Dit programma is bedoelt voor een ieder die behoefte heeft om al schrijvend zichzelf en zijn afscheidsmomenten te verkennen. Die behoefte heeft om vanuit ander perspectief terug te kijken op verlies.
Die open is om met andere ogen pijnlijke gebeurtenissen te verkennen, en te delen in een kleine groep gelijkgestemden.

Dit schrijfprogramma is geen vervanging voor therapie, al kan het wel therapeutisch en helend werken, en zeker onderdeel zijn van een rouwproces. Ik verwacht dat je enigszins in staat bent om met een zekere afstand naar je verlies te kijken. Als het verlies te recent en te rauw is, is het schrijven in deze groep vaak niet zo zinvol. Bij twijfel neem even contact met mij op voor overleg.

Mantelzorgers en vrijwilligers

Ik organiseer regelmatig schrijfworkshops en schrijfcafés voor speciale doelgroepen die waken of hulp verlenen bij stervenden en mantelzorgers, zoals o.a. palliatieve vrijwilligers en hospice.
Zie trainingen en de agenda.

Persoonlijk verhaal als geschenk voor het leven

Op verzoek schrijf ik een verhaal op maat, zoals een mini-biografie of een symbolisch verhaal als herdenking.
Dat kan zijn samen met de stervende, als voorbereiding op het overgaan.
Of na het overgaan met de naasten.

Zie de agenda voor het actuele aanbod.

 

Lieke Deelstra
Vanuit STAP werk ik als biografisch coach, trainer, schrijver en verhalenmaker. Ik ben  als schrijfdocent verbonden aan de Gruitpoort  “Lange leve de kunst”. En gastdocent 4e jaars op het instituut van Biografiek. Bij Linda Wormhoudt volgde ik de opleiding tot rouwvrouw. Ik werk met mensen aan het vinden van hun unieke weg. Hun authentieke rol in het leven.
En daarmee met de bewustwording en waarde van hun eigen persoonlijke verhaal.
Of dat nu persoonlijke biografische verhalen zijn of bedrijfs- en organisatieverhalen.
Door het jarenlang werken met heel diverse mensen en doelgroepen heb ik een stevige ervaring in het proces begeleiden en geven van trainingen. Mijn intuïtie en vakmanschap zijn gescherpt door diverse scholingen op het gebied van levensfasen, biografiekunde, systemisch werken, sjamanisme, theater, clowning, storytelling, schrijven, imaginatie en energiewerk.

Meer weten?
Neem gerust even contact met me op.