heilige nachten en midwinter yule

Wil je mijn E-book heilige nachten ontvangen? Meld je dan hier aan.

Op de midwinter  bezinnings- workshop dag zullen we via schrijf opdrachten, stilte, meditatie en ritueel stil staan bij jouw voorbereiding op de midwinter en de heilige nachten. Door het donker te erkennen beleef je van binnen uit het wederkerende licht. We schonen op, ronden losse eindjes af  en staan stil bij datgene waar je dankbaar voor bent. En al schrijvend onderzoek je van binnen uit wat er in het licht geboren mag worden: wat zijn jouw ziels verlangens  en wensen?

Zondag 19 december op aardewerkplaats Amiel, in de prachtige tempelachtige zaal met houtkachel en veel ruimte gaan we aan de slag.

We maken o.a. met natuurmaterialen een ritueel “weef ” werk waarmee je al mediterend de midwinter en heilige nachten in kunt gaan….Wat wil je behouden en verweven in jouw leven?

Midwinter is een prachtige tijd om te reflecteren op het afgelopen jaar. Om terwijl de zon als het ware stil staat, het levensrad een paar dagen krakend tot stilstand komt, zelf ook stil te worden vanbinnen. De tijd dat de dagen het kortste zijn en de nachten het langst. Tijd van contemplatie, om via het donker ons innerlijke licht op te zoeken en geboren laten worden. En na de langste nacht van de midwinter equinox het licht te verwelkomen.

We zullen op deze dag letterlijk het donker een tijdje gaan ervaren. Met een blinddoek om.
Ik werk vanuit een heilige, veilige liefdevolle bedding, waar je kunt ontspannen, jezelf kunt zijn en kunt vertrouwen. Jouw innerlijke wijsheid en weten komt tevoorschijn.

Je neemt uit deze verbindende workshop dag veel  inspiratie mee om midwinter dag en nacht (21-22) te beleven en vieren en latyer zelf met de heilige nachten aan de slag te gaan….

Wist je dat onze Voorouders in pre-christelijke tijden, de midwinter als een Heilig moment beschouwden?

Midwinter, Yule, kerst…het draait allemaal om de langste nacht van het jaar,  de zonnestilstand en het wederkeren van het Licht.

Bij de Germanen werd Yule of Joel gevierd..
Dit moment wordt ook wel het wintersolstitium genoemd, omdat de Zon dan 3 dagen ‘stilstaat’: de dagen korten dan niet meer, maar lengen ook nog niet.
Voor onze voorouders een spannend moment: uitkijken naar het eerste extra licht, een Heilig moment, teken dat de levenskracht opnieuw zou terugkomen.
Alles in de Natuur staat in het teken van rust, de energie gaat naar binnen, nodig voor regeneratie, nodig voor nieuwe groei.
Het leven is afwezig in het zichtbare, maar meer dan ooit aanwezig in het onzichtbare…
Het oude Yulefeest duurde 12 dagen. Oorspronkelijk vierden onze Germaanse voorouders deze 12 dagen vanaf de eerste Volle Maan na de zonnewende.
Met uitbundige vuren en feesten werd de geboorte van het licht gevoed en het wiel van het jaar weer in beweging gebracht zodat de dagen weer zouden lengen.

Soms werd dit terugkomen van het Licht voorgesteld als de geboorte van een licht kind, gaat er al een lichtje branden?

Volgens de oude Keltische overlevering bevalt op donkerste dag van het jaar de grote godin diep in de aarde van het terugkerende zonlicht. Dat dit een belangrijk moment was, kunnen we afleiden uit het gegeven dat er zoveel verschillende bouwwerken zo ontworpen zijn, dat het zonlicht precies tijdens Midwinter naar binnen kon vallen.Midwinter was zo ingeworteld en belangrijk in het leven van onze voorouders, dat de christelijke bekeerders het zelfs met dreigementen van hel en verdoemenis niet uitgeroeid kregen. Ze hadden geen andere keus dan de oorspronkelijke feesten te kerstenen. En zo werd het feest van de geboorte van Jezus Christus aan de winterzonnewende gekoppeld. Zelfs vandaag de dag zien we in de kerstviering nog veel heidense gebruiken terugkomen, zoals de kerstboom, de cadeautjes en het gezamenlijke feestelijke kerstmaal. Ook kennen we de serie van 12 heilige nachten na de kerst, eindigend met Driekoningen op 6 januari.

De Rauhnächte (ook wel Rooknachten of Ruwe Nachten genoemd) zijn twaalf heilige nachten die buiten de tijd vallen: twaalf nachten in de donkerste tijd van het jaar. Het is gebruikelijk stil te staan bij het afgelopen jaar en naar het komende jaar te kijken. Het zijn de nachten van het donkerste donker, waarin je tijd maakt voor zuivering, meditatie, toekomstverkenning en introspectie.

Wanneer je naar het Duitse woord voor Kerstmis kijkt, word het nog duidelijker: Weihnachten. Het gaat over meerdere heilige nachten, en dus niet enkel die ene nacht waarop het heilige kind geboren zou zijn. Het meervoud en de naam komt van de twaalf heilige nachten die de Rooknachten, Ruwe Nachten of Raunächte worden genoemd. Dat waren de nachten waarop niet gewerkt of gewassen mocht worden. Waarop je huis schoon en alle losse draadjes afgerond moesten zijn. Het spinnenwiel mocht niet draaien. Nachten die eigenlijk buiten de tijd vielen en waarop je dus ‘niets’ mocht doen, behalve voorbereiden op de tijd die komen ging.

12 heilige nachten- Juul van der Stok geeft een heldere uitleg in haar boek Schipper mag ik overvaren.[1] “Met onze huidige tijdsindeling staat de zon ieder voorjaar op dezelfde tijd in hetzelfde dierenriemteken. Een zonnejaar duurt 365 dagen. In oude culturen waren mensen afhankelijk van wisselende zon- en maanstanden, waardoor steeds andere data ontstonden voor de midwinterrituelen. Vooral de omlooptijden, met de verschillende verschijningsvormen van de maan, speelden daarbij een grote rol. Maar of nu gerekend werd van volle maan tot volle maan of van de maanstand ten opzichte van de dierenriem, het jaar met twaalf omlooptijden van de maan bestond uit 354 dagen en toont dus een verschil van 11 dagen met het zonnejaar. Deze dagen samen werden ‘de tijd tussen de jaren’, ‘de ongeboren tijd’, ‘de dertiende maand, ‘of ‘de stille tijd’ genoemd.” De periode van de kerstnacht tot en met Driekoningen komt daardoor als het ware ‘buiten de tijd’ te staan. Een periode in het jaar waarop hemel en aarde het dichtst bij elkaar staan en de werking van de geestelijke wereld makkelijker waar te nemen is. Hieraan refereert bijvoorbeeld de tekst van een bekend kinderliedje: “Midden in de winternacht ging de hemel open”.

Een mooi ritueel wat je zelf kunt uitvoeren is om in de nacht van 21-22 december om bewust het donker op te zoeken.
Zet alle lampen, kaarsen, internet en mobiele apparaten uit. Zoek de natuur op. Ga het donker in en beleef de nacht. En in alle vroegte, begroet het ochtendgloren, en vier de zonsopkomst met eten, kadootjes en gezelligheid.

Vind je dat net iets té om in de nacht het bos of de natuur in te gaan, bereid je dan voor door bewust je huis, je lichaam en je gedachten op te schonen. Vergeef de mensen waar je het afgelopen jaar nog onafgeronde zaken mee hebt. Schrijf briefjes waar je dankbaar voor bent. Zet de wekker om 3 uur nachts en ga met elkaar een uurtje in het donker (en stilte) zitten totdat de zon opkomt
Ook kun je in de periode daarna een droomdagboekje bijhouden. Vaak ontvang je in deze heilige ( helende) nachten waardevolle boodschappen voor je ontwikkeling en toekomst.

Wil je meer weten of er zelf mee aan de slag? Er zijn een aantal mooie boekjes te vinden over de heilige nachten.

Of je doet natuurlijk geowon mee 19 december….

 

 

Investering- 125 euro (incl. materiaal en soep, koffie/thee)
Locatie-Aardewerkplaats Amiel-Zutphen
Tijd- 10.00-16.30 uur